söndag 3 februari 2013

Hemmagjord chokladglass!

När Jimmy fyllde år för någon vecka sedan fick han en glassmaskin av mig och i helgen prövade vi på att göra chokladglass. Det blev sjukt gott och gottegrisar som vi är så smulade vi ner nästan en hel förpackning Ballerina-kladdaka i glassen. Det blev en väldigt djup och chokladig smak då vi använde oss av mörk choklad i glassmeten, precis som det ska vara! Och med kakbitarna i påminde den faktiskt lite om en hemmagjord variant av Ben & Jerry's fantastiska glass.


Chokladglass med kakbitar
(ca 1 liter)

5 dl vispgrädde

3 msk kakao

1,5 dl socker

150g mörk choklad

2,5 dl 3%-ig mjölk

1 nypa salt

5 äggulor
0,5 tsk vaniljsocker

1 förpackning Ballerina-kladdkaka

Gör så här:

Värm 2,5 dl vispgrädde i en kastrull, häll i kakaon och låt den lösas upp ordentligt i mjölken. Finhacka chokladen och häll ner i kastrullen, rör om så att chokladen smälter helt. Häll sedan i resten av grädden. Häll upp chokladblandningen i en bunke och ställ åt sidan med ett lock över. Häll mjölk, salt, socker och vaniljsocker i en kastrull och koka upp. Vispa äggulorna luftigt och häll försiktigt den varma mjölkbladningen över äggulorna, rör om hela tiden. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen igen och värm tills det börja tjockna lite (en temperatur på 85°, strax under kokpunkt alltså). Det får absolut inte börja koka! Blanda sedan ned chokladblandningen till mjölk- och äggblandningen. Kyl glassmeten i ett vattenbad och ställ in en stund i frysen till den är helt kall. Följ sedan instruktionerna på din glassmaskin och häll i glassmeten i den. När glassen nästan är klar häller du i de grovt krossade kakorna och låt glassmaskinen röra om allt. Sleva upp glassen i en form och ställ in i kylen någon timme till. Garnera med t.ex. lite vita chokladknappar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar