söndag 8 juli 2012

Fläderblomssaft!

Fläderblomssaft är min absoluta favorit när det kommer till olika safter, det finns helt enkelt inget godare! För någon vecka sedan hittade sambon och jag ett fläderparadis på Öland där vi plockade med oss ca 60 blomklasar som vi sedan åkte hem och gjorde saft på. Själva processen med flädersaft är inte särskilt svår utan går ganska snabbt att slänga ihop. Dock måste saften stå och dra sig i kylen i fem dagar för att få bästa smak men det är det definitivt värt när man på den femte dagen kan njuta av sitt första glas med underbar flädersaft. :)


Fläderblomssaft
(ca 3 liter)

60 stora blomklasar
3 citroner, skivade
25 g citronsyra
2 liter kokande vatten
2 kg strösocker
2 krm natriumbensoat

Gör så här:
Lägg blommorna i en hink eller stor skål.  Skölj citronskivorna noga och lägg dem på blommorna. Strö över citronsyran. Koka upp vattnet tillsammans med sockret. Slå den kokheta sockerlagen över blommor och citroner, rör om. Täck över hinken/skålen och låt stå svalt i 5 dygn. Sila saften med en silduk och häll sedan upp på väl rengjorda flaskor. Blanda ut natriumbensoaten i lite av saften och blanda med resten. Förvara saften i kylskåp eller frys den vid längre förvaring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar