torsdag 19 januari 2012

Boeuf Bourguignon

Denna helt vanliga onsdag slog jag på stort och gjorde en härligt mustig köttgryta som fick stå och koka till sig i ungefär 2 timmar. Långkok är ju faktiskt inte så krångligt som man vill ha det till, alltsammans sköter ju egentligen sig självt! Receptet hittade jag på Matplatsen som i sin tur hittat det på receptfavoriter.se, dock gjorde jag några små ändringar.


Boeuf Bourguignon
(ca 8-10 portioner)


1 kg grytbitar av nöt
250g champinjoner
10 smålökar (t.ex steklök eller pärllök)
1 purjolök
2 vitlöksklyftor
1 pkt bacon
1,5 msk tomatpuré
1 lagerblad
0,5 tsk torkad timjan
1 tsk socker
0,5 tsk salt
4 krm vitpeppar
3 msk vetemjöl
6 dl rödvin
5 dl vatten
2 msk soja
2 msk hackad persilja

Gör så här:
Tärna baconet. Skala löken. Skala och hacka vitlök. Rensa purjolök och hacka den grovt. Rensa svampen och dela i lagom stora bitar
Fräs baconet i en stor kastrull eller helst en gjutjärnsgryta (utan fett) och tillsätt lök, svamp, tomatpuré, timjan och lagerblad. Fräs någon minut och rör sedan ut mjölet. Tillsätt vin, vatten och soja. Bryn köttet i en panna bredvid i omgångar och lägg över i grytan. Låt den sedan stå och koka i 1-2 timmar.
När köttet är mört och färdigt så tillsätt lite redning (mjöl+vatten). Låt puttra i 5 minuter. Ta av grytan  från värmen och smaka av med soja, socker samt salt och vitpeppar efter smak. Garnera med hackad persilja. Servera med rostad potatis, potatismos eller ris!

1 kommentar:

  1. Det blev verkligen supergott! Använde en stor gullök istället för smålökar och ketchup istället för tomatpure.

    SvaraRadera