onsdag 12 oktober 2011

Fiskgratäng på spätta med räkor och dill

Idag blev det en krämig fiskgratäng till middag, det är inte ofta jag gör just fiskgratäng så denna blev ett litet improvisationsexperiment. Såsen till gratängen gjorde jag på lite vitvin, dill och räkor. Alltsammans blev faktiskt riktigt bra ihop, en mycket god fiskgratäng helt enkelt!

Fiskgratäng med räkor och dill
(4-6 portioner)

400g vit fisk (jag använde spätta)
200g handskalade räkor (spara några till dekoration)
1 citron till dekoration

Potatismos:
800g potatis
2 msk smör
1-2 dl mjölk
1 äggula
salt, vitpeppar och lite grillkrydda

Dillsås:
1 dl fiskspad
3,5 dl matlagningsgrädde
1 msk vitvin eller vitvinsvinäger
1/2 fiskbuljongtärning
några droppar citronsaft
1-2 msk maizena
1/2-1 dl hackad dill

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225°. Koka potatisen, tillsätt smör och mose dem med en elvisp. Häll över mjölken och vispa till du fått bort alla klumpar. Tillsätt äggulan och krydda sedan med salt, vitpeppar samt lite grillkrydda.
Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem i en smord ugnssäker form, salta och peppra. Täck över fisken med bakplåtspapper och sätt in i ugnen i 15 minuter.
Häll av fiskspadet från formen i en kastrull och häll även på matlagningsgrädden till såsen. Tillsätt vitvinet, buljongtärningen, citronsaft och maizena och låt koka några minuter. Tillsätt sedan dillen mot slutet, smaka av med salt och peppar.
Lägg fisken i mitten av en ugnssäker form och fördela räkorna ovanpå. Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och häll sedan dillsåsen över fisken. Gratinera i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Dekorera med räkor, citron och färsk dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar