onsdag 1 juni 2011

3-rätters förlovningsmiddag!

Idag har sambon och jag förlovat oss så nu är världens finaste människa minsann tingad och det känns underbart! Detta firades bland annat med en hemlagad 3-rätters middag och herrgud, så gott det var! Jag blev verkligen sjukt mätt (och är fortfarande för den delen).
Förrätten som bestod av en chévretoast med honung har jag aldrig smakat innan men det var så otroligt gott, godaste förrätten som jag har ätit i alla fall, väldigt mättande dock. :) Till huvudrätten gjorde jag en rödvinssås som även den är en riktig jackpot, dessutom får man jättegoda vinkokta grönsaker på köpet när man gör denna sås! Efterrätten blev en kombination av mina absoluta favoritsötsaker, nämligen pannacotta och choklad. Kan det bli bättre? Nej, det kan det inte! Gudomligt gott var det och precis sådär underbart krämigt som det ska vara. Sammanfattningsvis var detta en perfekt middag för en minst lika perfekt dag. :)


Förlovningsmiddag
(2 personer)

Förrätt:  
 Honungsgratinerad chèvretoast med valnötter



Huvudrätt:  
Ryggbiff med potatisgratäng, en gudomlig rödvinssås och rödvinskokta grönsaker


Efterrätt:
Krämig pannacotta av mjölkchoklad med hallon och ett vitt chokladhjärta




Förrätten - Honungsgratinerad chèvretoast med valnötter:
2 skivor vitt bröd
4 skivor chèvreost
flytande honung
några valnötter
sallad
lite smör

Sätt ugnen på 200°. Stek brödet på båda sidor i lite smör i en stekpanna tills de blivit gyllenbruna. Lägg två skivor chèvre på varje brödskiva, ringla på honung, hacka valnötter och strö även över dessa. Grädda i ugnen i ca 15 minuter eller tills osten smält helt. Lägg upp på en tallrik med sallad och servera!

Huvudrätt - Ryggbiff, potatisgratäng, rödvinssås och rödvinskokta grönsaker:
2 bitar valfritt stekt/grillat nötkött
potatigratäng (recept finns här)
sallad

Rödvinssås med rödvinskokta grönsaker:

100g rotselleri
1 liten morot
1 liten rödlök
1 liten röd chili
2-3 vitlöksklyftor
1 tomat
2 msk olivolja
2 msk strösocker
1 dl balsamvinäger
3 dl rött vin
2 msk konc. kalvfond
4 dl vatten
1-2 msk brun maizenaredning
salt och svartpeppar

Skala/putsa och grovhacka rotselleri, morot, rödlök, chilifrukt, vitlök och tomat. Hetta upp oljan i en kastrull. bryn grönsakerna, de ska ta färg men inte brännas. Strö över sockret och låt det börja karamelliseras. Häll på balsamvinägern, rör om och låt koka tills vätskan börjar få en sirapsliknande konsistens. Häll på vinet och koka tills 1/3 av vätskan återstår, det tar ca 15 minuter. Tillsätt kalvfond och vatten, småkoka 10-15 minuter. Rör ner maizenaredningen och smaka till sist av med salt och svartpeppar.

Efterrätt - Mjölkchokladpannacotta med hallon och ett vitt chokladhjärta :
2 dl vispgrädde

2 msk strösocker
100 gram mjölkchoklad
1st gelatinblad


vit choklad
hallon

Koka upp grädde tillsammans med sockret. Ta bort från plattan och låt stå med lock på i ca 5- 10 minuter.
Blötlägg under tiden gelatinbladen i kallt vatten, ca 5 minuter. Rör sedan ner gelatinbladen i den varma gräddblandningen – rör om tills bladen löst sig ordentligt. Hacka chokladen och rör ner i gräddblandningen – rör om tills all choklad löst sig. Häll upp i koppar eller skålar, jag använde whiskeyglas. Låt stå kallt i ca 4 timmarn innan servering. Servera med färska hallon och vit choklad som dekoration.

2 kommentarer:

  1. Hej!
    Ett STORT GRATTIS till förlovningen... och din 3-rätters meny ser verkligen fantastiskt god ut.. MUMS! Önskar er en trevlig helg! Kramizar Susanne, Kalmar Marina

    SvaraRadera
  2. Hej Susanne!

    Tack så hemskt mycket!
    Vad roligt att du gillar min 3-rätters, det var ruskigt gott! :)

    Ni får också ha en fortsätt härlig långhelg i det fina vädret!

    Kram Karin

    SvaraRadera