torsdag 17 mars 2011

Fläskfile i basilikasås med baconlindad sparris

Imorgon åker sambon och jag till Karlskrona så jag gjorde vår "helgmys-middag" idag istället. Det fick bli fläskfilé i en basilikasås (inspiration från bloggen Lindas viktresa) och krispiga sparris inlindade i bacon. Basilika är nog min absoluta favoritkrydda så detta var verkligen en maträtt för mig, otroligt gott!


Fläskfile i basilikasås med baconlindad sparris
(4-6 portioner)

Fläkfilè i basilikasås:
1 fläskfilé
2,5 dl riven ost + lite till garnering
2 vitlöksklyftor
1 kruka med färsk basilika
1dl crème fraiche
1,5dl grädde
2 tomater eller 1 ask coctailtomater
salt & svartpeppar

Gör såhär:
Bryn filén i en stekpanna några minuter tills den fått fin färg. Skär sedan upp den i skivor och lägg i en ugnsform, krydda med salt och peppar. Lägg riven ost, basilika och grovt hackad vitlök i en mixer eller matberedare och mixa alltsammans till en röra, skrapa ur och lägg i en skål. Tillsätt crème fraiche och grädde i basilikablandningen och vispa med en elvisp tills röran fått en tjockare konsistens. Smaka av med salt och bred sedan basilikaröran ovanpå köttskivorna. Lägg över skivade tomater och strö över lite riven ost. Sätt in i ugnen på 200° i ca 20 minuter, ta ut och se efter så att köttet är genomstekt. Servera med t.ex. potatis, pasta och/eller baconlindad sparris.

Baconlindad sparris:
1 knippe färsk sparris
1 paket bacon
lite smör

Gör såhär:
Stek sparrisen i smör i en stekpanna tills den fått färg och blivit lite mjuk. Lägg dem på en tallrik och låt svalna någon minut. Linda sedan in varje sparris i en baconskiva och lägg i stekpannan igen tills baconet blivit lite krispigt och fått färg. Klart att servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar