onsdag 27 oktober 2010

Chokladfondant

Choklad, choklad och åter choklad. I love it! Om man lyckas med detta recept blir det troligtvis det godaste bakverk man någonsin ätit. Tänk dig en härlig chokladmuffin som är sådär lagomt kladdig/fluffig och när du sedan skär i den rinner det ut en supermumsig chokladsmet. Helt otroligt gott! Dock kan det vara lite knivigt att få till dessa smältande chokladtorn, som de brukar kallas. De har en tendens att stelna för mycket om man råkar låta dem vara inne bara en liten stund för länge, vilket resulterar i att de inte smakar så mycket alls. Men, man ska ändå inte vara rädd för att pröva på detta recept! Även om det kanske verkar lite krångligt så tro mig, när ni lyckats kommer ni inse att det absolut är värt det.


Chokladfondant
(6 stycken)

5 hela ägg
5 äggulor
75 g vetemjöl
250 g mörk choklad
125 g strösocker
250 g smör
kakao till formarna

Gör så här:
Smöra muffinsformar och bröa dem med kakao. Smält chokladen och smöret i vattenbad. Vispa ihop de fem hela äggen och de fem äggulorna med sockret (inte pösigt). Häll ner äggsmeten i chokladsmöret och blanda. Vispa i mjölet tills klumparna är borta. Häll upp smeten i stora muffinsformar (fyll dem till 3/4) och kyl dem i 30 minuter. Grädda dem sedan  i 180 graders ugn i 11 minuter. De ska inte vara gungiga men ska däremot ha ett kladdigt inre. Om de inte är klara efter 11 minuter lägg då till 3-5 minuter i taget tills de är färdiga. Se bara till att inte grädda dem för länge, tanken är ju att de ska vara rinniga i mitten. Stjälp upp fondanterna på en tallrik och servera som de är eller med vaniljglass till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar